Hoe leer ik mijn kat een krabpaal te gebruiken?
Maak je geen zorgen als je kat niet direct enthousiast is over zijn nieuwe krabpaal. Wij hebben hier voor jou het beste advies van kattengedrag specialisten alsook praktische tips van katteneigenaars verzameld. Dit alles om je kat te helpen ontdekken hoe leuk een krabpaal is.
Hoe leren katten?
Je kat is een individu. Laat ons eerst begrijpen hoe onze katten leren. Je kan je poezelige vriend niet commanderen. Een kat zal zijn eigen ideeën en persoonlijke voorkeuren hebben. Maar het is toch juist voor deze unieke eigenschappen dat wij zoveel van onze katten houden!
Niet elke kat reageert op dezelfde manier op leren en elke thuisomgeving is anders. Volgens John Bradshaw, dierengedragswetenschapper voor katten aan de Universiteit van Bristol is het perfect mogelijk om een kat op te voeden. Het enige verschil is dat katten ons anders begrijpen dan honden dat doen.
Respect en positieve aanmoediging
Hoe snel je kat een krabpaal leert gebruiken hangt voor een groot deel van zijn karakter af. Is je viervoetige vriend een verlegen teruggetrokken type of is hij sociaal en avontuurlijk?
Hou rekening met de personaliteit van je lieveling en wees altijd begripvol en proactief. De kat zal je dankbaar zijn als hij de tijd krijgt om te leren.
Positieve ervaring
Het belangrijkste tip is dat een krabpaal of een krabmeubel geassocieerd moet worden met positieve ervaring. Krabben op zich werkt stressverlichtend, het helpt ook je kat om zich veilig in je huis te voelen. Krabben is een natuurlijk gedrag dat je kat nooit afleert. Straf dus je kat niet maar zorg dat hij een krabpaal heeft als krab alternatief.
Beloning als beste trainingsmethode
Je kan vrij snel goed resultaat bereiken door je kat te belonen. Beloningsgericht leren is ook echt leuk voor je kat. Bovendien brengt het jou en je kat dichter bij elkaar.
Je hoeft je kleine tijger niet alleen met zijn favoriete snoep te belonen. Gebruik afwisselend ook liefdevolle intonatie of een aanmoedigend aaitje. Zeg ook dat hij een goed katje is.
Catnip/valeriaan als hulpmiddel
Veel kattenliefhebbers hebben goede ervaring met valeriaan, die ook eens kattenkruid of catnip wordt genoemd. Strooi een beetje gedroogde kattenkruid op de ligplaats of op de basis van een krabpaal. Breng dan je kat met zachtheid naar de krabpaal, wees nooit boos of geïrriteerd.
De meeste katten gaan de catnip oplikken en nadien gaan zij met hun pootjes kneden. Ideaal als je kat op dit moment het krabvlak aanraakt, zo ontdekt hij meteen een heerlijke krab plekje dat hij voor later zal onthouden.
Let op, catnip werkt niet bij alle katten, sommige katten en vooral jonge kittens vinden catnip helemaal niet aantrekkelijk.
Spelend naar de krabpaal
Probeer je katje met zijn favoriet speelgoed naar de krabpaal te lokken. Als een kat spelend het krabmeubel leert kennen, zal hij het altijd met een leuke speelervaring associëren.
Vooral grote krabpalen met verschillende klim-, speel- en rustmogelijkheden zijn heel geliefd door katten. Een voordeel van zo’n multifunctionele krabpaal is dat het een uitdaging brengt in de omgeving van je kat. Hij zal zich daarbij niet vervelen als je van huis bent. Touwens, verveling, vooral bij huiskatten, kan met de tijd tot depressie en apathie leiden.
Pootjes op krabpaal
Voor sommige katten werkt zachtjes met hun pootjes tegen de krabpaal te wrijven. Het geldt vooral voor jonge kittens die geen mama-kat in de buurt hebben die hen een voorbeeld kan geven.
Daarentegen vinden andere katten deze methode vervelend. Als je merkt dat het dier van streek raakt en niet begrijpt wat je van hem wilt, stop dan meteen! Forceer je poes niet langer.
Krabpaal geleidelijk introduceren
Als je kat voor de eerste keer een krabpaal ziet, wees geduldig, geef hem dan de tijd om rustig het nieuwe ding in zijn omgeving te bestuderen.
Zet de krabpaal nog niet recht maar leg die op de zijkant en laat je kleine viervoeter het eerst curieus besnuffelen en uitproberen. Vergeet niet om hem te belonen voor zijn interesse in de krabpost. Zeker als hij op de krabvlaktes begint te krabben.
Is je kat vertrouwd met zijn nieuwe krabmeubel? Plaats de krabpaal nu rechtop, maar zorg dat die stevig en stabiel staat.
Plaats de krabpaal niet uit het zicht
Sommige mensen willen geen krabpaal in hun living zetten en plaatsen het krabmeubel in een kelder of een garage. De kans is dan groot dat je kat zich geïsoleerd gaat voelen.
Gelukkig bestaan nu veel mooie moderne krabpalen, bijvoorbeeld in een vorm van een krabton, die harmonieus in je interieur kunnen passen. Zo hoef je je kat niet weg te sturen naar zijn krabpaal.
Je kat vindt het geweldig om altijd van je gezelschap te kunnen genieten. Het is ook leuk voor je viervoetige vriend om in het warm zonnetje te liggen, door het raam te kijken en alles te kunnen overzien vanuit een comfortabel uitkijkplekje op zijn krabpaal.
Jong beginnen
Hoe vroeger je een krabpaal introduceert, hoe groter je kans op succes. Het is ook beter te beginnen als je kat nog heel jong is, beter zelfs als je al een krabpaal hebt geïnstalleerd voor je een kitten naar huis brengt.
Maak je geen zorgen als je kat wat ouder is. Je kan ook even succesvol een oudere kat een krabmeubel leren gebruiken. Je viervoetige familielid heeft alleen een beetje hulp nodig om te ontdekken dat krabben op een krabpaal veel leuker is dan op je mooie lederen zetel.
Oppassen met ontmoedigende methodes
Nog een woordje waarschuwing over de negatieve opvoedingsmethodes. Heel wat mensen gebruiken afschrikkende middelen om een kat weg te houden van de meubels, zoals water sproeien of heel hard roepen. Het werkt soms als je je kat op heterdaad betrapt en het gedrag op dat moment even stopt.
Je kat is echter intelligent genoeg om snel te beseffen dat hij aan je meubelen mag krabben als je niet in de buurt bent. Erger nog, hij zal schrik van je krijgen en het vertrouwen in jou kwijtraken.
Als je dan toch een voorstander bent van een strenge aanpak, zorg er dan wel voor dat de kat niet door heeft dat jij een watersproeier vast hebt of dat het hard geluid van jou komt. Als je kat er eenmaal achter is dat jij de oorzaak bent van zijn angst of pijn, dan zal hij het je niet vergeven. Erger nog, hij blijft voortaan bij je uit de buurt.
Conclusie
Het speelse leerproces creëert een sterke band en brengt je dichter bij je kat. Geniet gewoon van het leuke contact met je geliefde huisdier! En vergeet niet dat een goede krabpaal een ontzettend mooie aanvulling is op een gelukkig kattenleven.