Kat krabt aan meubels - Hoe krabben afleren?

Je kat straffen voor het kapot maken van je favoriete zetel heeft geen enkele zin. Krabben is een instinctief gedrag. De truc is om je kat te leren waar zij kan krabben en waar het niet toegestaan is.

Waarom Krabben Katten?

Het lijkt raar maar krabben maakt je kat erg gelukkig. Krabben is ook heel belangrijk voor het welzijn van je viervoetige vriend.

Dit is waarom je poes zo graag krabt:

  • Nagelverzorging. Door te krabben scherpt je kat zijn nageltjes en tegelijkertijd verwijdert hij de dode buitenste laag van zijn klauwtjes. Goed verzorgde klauwtjes voorkomen nagelproblemen zoals gebroken of ontstoken nagels.
  • Katten zijn territoriale dieren, zij markeren hun territorium visueel en met geur. De geur komt van de klieren die zich bevinden tussen de kussentjes van hun tenen.
  • Door diep en hard te krabben toont een kat zijn kracht en dominantie.
  • Krabben is een stretch gymnastiek voor je kat. Spieren strekken voelt gewoon heerlijk, vooral na het rusten: het verbetert de bloedsomloop, zorgt voor meer zuurstof en ontspant de spieren.
  • Kat krabt aan deur. Katten beschouwen je huis als hun territorium. Van een gesloten deur kun je poes van streek raken. Omdat zij zich afgesloten voelt van het gebied waar zij anders vrij rondloopt. De reden voor dit gedrag is dikwijls verveling of een gebrek aan aandacht. 

Kat krabt aan meubels - Hoe krabben afleren?Hoe leer ik mijn kat het krabben af?

  • Katten begrijpen straffen niet. Als je je kat op heterdaad betrapt, schreeuw niet en sla in geen geval het dier. De kat zal schrik van jou krijgen en je  helemaal beginnen te ontwijken. 
  • Positieve aanmoediging is de enige manier om het ongewenst krabgedrag af te leren. Als je kat begint op een “stoute plek” te krabben, onderbreek hem dan door een hard geluid te maken (klap in je handen, schud met een blikje knikkers of sla op tafel) en leid direct het krabben om naar een acceptabele plaats, zoals een krabpaal of een krabplank.
  • Wees geduldig en consequent. Leer je kat: “zetel is slecht, een krabplank is goed”. Prijs je poes elke keer voor het gebruik van het krabmeubel.  
  • Veel katten houden niet van de geur van citrus of menthol. Probeer de schil van citroen op een schoteltje naast je zetel te plaatsen, bij sommige katten werkt het heel efficiënt als afweermiddel, bovendien is citroen ook natuurlijk en onschadelijk voor je poes.

HOE LEER IK MIJN KAT HET KRABBEN AF? Kitten test krabpaalVoorkomen dat katten aan meubels krabben

Een kattenkrabpaal is een geweldig krabalternatief (1). De krabvoorkeur van je kat hangt grotendeels af van de structuur. De krabvlakken van krabmeubels zijn meestal bekleed met een voor katten heel aantrekkelijk natuurlijk sisal of zijn gemaakt van stevig golfkarton.

Hoe vroeger je kleine tijger een krabmeubel ontdekt, hoe groter de kans is dat je meubels gespaard blijven van zijn krabaanvallen.

Als je een kat hebt, is een kattenkrabpaal een goede investering: je zal er je pluizige vriend eindeloos gelukkig mee maken en het kost trouwens veel minder dan een nieuwe zetel.


Heb je ook een krabbende kat? Wij willen heel graag van jou horen!

Deel je ervaringen met ons.

 

  1. Huisdierinfo.be is een officiële website van de Vlaamse overheid - uitgegeven door  http://www.huisdierinfo.be/katten#Watheefteenkatnodig