Katten en hitte. Hoe hou ik mijn kat koel in de zomer?

Katten houden van warmte, zij zitten graag in het direct zonlicht of zoeken het warmste plekje in huis. Extreem hoge temperaturen kunnen echter wel gevaarlijk zijn voor onze katten net zoals voor ons. Oververhitting, dehydratatie of zonnesteek kunnen zelfs tot beroerte of nierfalen leiden bij je kat. Vooral jonge kittens, oudere of verzwakte katten lopen een groter risico.

 

Deze nuttige tips houden je kat koel tijdens de warme zomer maanden:

Zorg dat je kat altijd fris drinkwater heeft

Het lijkt evident, toch raden wij regelmatig te controleren of je kat genoeg water in zijn kommetje heeft. Vul het altijd bij met vers fris water. Plaats verschillende waterkommen verspreid door het huis.

Koel de kussentjes van je kat af met fris water

De meeste katten worden niet graag nat maar tijdens extreme hitte zal je poes appreciëren als je een vochtige handdoek op de kussentjes van zijn pootjes legt of zijn vacht een beetje bevochtigt met fris water.

Kat afkoelen bij hitte

Afkoelen door het rustig aan te doen

Laat je kleine tijger voldoende rusten tijdens de warme dagen. Moedig je kat niet om te lopen en te ravotten, verplaats leuke spelletjes naar het frisse moment van de dag.

Pas op voor signalen van een zonnesteek

Hoewel dit niet zo vaak voorkomt en kan het alleen bij heel hoge temperaturen gebeuren, hou je kat toch in het oog voor de signalen van een zonnesteek. De symptomen zijn: rusteloosheid, huid die warm aanvoelt, glazige ogen, hevig kwijlen, braken en diarree. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt over je kat.
Overhitting bij de kat. Verkoelingstips voor katten

Een gekamde vacht koelt beter af

Katten hebben onderwol-haren die in de vacht blijven hangen en zo snel klitten kunnen vormen. Een dikke vacht verlucht niet goed en houdt de warmte er extra in. Vooral langharige katten kan je wel een handje helpen om alle losse haren uit zijn vacht te halen. Dus, borstel je kat regelmatig.

Creëer een veilige koele plek voor je kat

Je kat is heel slim als het op comfort aankomt. Hij zal zelf  naar het meest koele en comfortabele plek op zoek gaan wanneer de buitentemperaturen stijgen. Je kan ook proberen om een koele rustoase voor je kat binnen te creëren. Wees creatief. Een simpele oplossing is een leuke nieuwe uitvinding, een kattenhuis met airco en met regelbare temperatuur. Het ultiem plekje om je kat veilig en koel te houden.  

Laat je kat nooit alleen in de auto

Laat je kat NOOIT achter in een afgesloten auto, zelfs niet voor een korte tijd. De temperatuur stijgt sneller dan je denkt. Al na tien minuten kan de temperatuur in de auto tot bijna 50 graden oplopen.

naar onze website...

Wat doe jij om je kat koel te houden?
Laat het ons weten! 

 

Bronnen:

  1. Use Science To Keep Your Pets Cool During A Heatwave, Forbes Magazine, Jul 28, 2019, Senior Contributor, Evolutionary & behavioural ecologist, ornithologist & science writer https://www.forbes.com/sites/grrlscientist/2019/07/28/use-science-to-keep-your-pets-cool-during-a-heatwave/#3096a4476caa
  2. http://www.limburg.be/hitteplankatten
  3. How to Keep Your Pet Safe in the Summer Heat, https://www.health.com/pets/pet-safety-summer-heat